Bine de știut pentru început

Cum folosim corect difuzorul pentru uleiuri esențiale?

Folosirea difuzoarele de aromaterapie este unul dintre cele mai simple și eficiente moduri de a te bucura de beneficiile uleiurilor esențiale. Ele descompun uleiurile în particule microscopice și le răspândesc în aer. Poți afla mai multe detalii despre diferitele tipuri de difuzoare și proprietățile lor aici. 

Dacă ești începător în artele aromaterapiei și nu ești foarte sigur de modul de utilizare și întreținere a unui difuzor, atunci cu siguranță acest articol îți va fi foarte util. Dacă esti un profesionist în utilizarea difuzorului, îți propunem totuși să rămâi în continuare cu noi, cine știe, s-ar putea să înveți ceva nou ?.

4 pași pentru utilizarea corectă a difuzorului pentru uleiuri esențiale

  1. Adaugă apă.

Cu exceptia nebulizatoarelor care funcționează fără apă, celelalte tipuri de difuzoare au un rezervor pentru apă. Deși au dimensiuni diferite, de regulă, toate difuzoarele au un semn care indică limita maximă de umplere. Este important să ții cont de acest aspect și să nu umpli rezervorul până la refuz, altfel riști ca difuzorul să nu funcționeze corespunzător sau să dea apa pe afară și să uzi mobilierul din jur.

2. Adaugă uleiuri esențiale.

Există câteva aspecte de care trebuie să ții cont în momentul în care adaugi uleiurile esențiale, cum ar fi: dimensiuniea spațiului în care difuzezi, dimensiunea difuzorului, intensitatea aromei uleiurilor esențiale, scopul terapeutic precum și vârsta persoanelor din încăpere.

În general, ghidurile de difuzie pentru uleiuri esențiale și sinergii indică numărul de picături la 100ml de apă. În cazul în care difuzorul tău este mai mic sau mai mare, trebuie să ajustezi numărul de picături, după caz.

Un mic truc: dacă nu știi cât de puternică este aroma unui ulei, începe cu mai puține picături. Începi difuzarea, iar dacă pe parcurs consideri că vrei o mireasmă mai puternică, poți adăuga mai multe picături de ulei esențial. Amintește-ți că poți adăuga oricând mai multe picături în difuzor, dar nu există posibilitatea de eliminare a acestora.

Un alt truc: schimbă din când în când uleiurile esențiale pe care le utilizezi cel mai frecvent, adică rotește uleiurile între ele. Acest lucru împiedică organismul să se obișnuiască cu un ulei și să construiască un răspuns imunitar la acesta.


  1. Setează difuzorul corect.

În primul rând, asigură-te că capacul difuzorului este în poziție corectă, înainte de a-l porni.

Când vorbim despre setări, ei bine, acestea diferă foarte mult de la difuzor la altul, deoarece depind de funcțiile difuzoarelor. Se poate alege difuzare continuă, continuu cu temporizator, intervale intermitente în secunde, intervale intermitente în minute etc. Dacă intenționezi să difuzezi pentru perioade mai lungi de timp îți recomandăm să utilizezi o setare intermitentă sau să difuzezi câte o jumătate de oră, cu pauze de cel puțin 15-30 de minute între difuzări. Acest lucru nu este doar mai sigur, dar este și mai eficient, deoarece corpul nostru se obișnuiește cu uleiurile esențiale după această perioadă.


  1. Curățarea difuzorului.

Pentru ca difuzorul să funcționeze fără probleme, în primul rând trebuie să îl păstrezi curat. În cele mai multe cazuri, este suficientă clătirea și ștergerea lui după fiecare utilizare și periodic o curățare mai detaliată. În cazul în care folosești uleiuri esențiale mai vâscoase sau mai închise la culoare, este nevoie de o curățare amănunțită după fiecare utilizare.

Dar pentru că întreținerea și curățarea difuzorului este foarte importantă, vom povesti despre acest proces pe îndelete, în următorul capitol:

 

Cum să cureți un difuzor pentru aromaterapie?

Difuzoarele acumulează reziduuri care pot afecta eficiența și calitatea difuzării.

Ca și bună practică, aruncă apa după fiecare utilizare. Nu lăsa uleiurile esențiale să stea perioade lungi de timp în difuzor. Acest lucru poate fi coroziv și poate provoca daune majore.

Semne care indică faptul că difuzorul trebuie curățat:

  • Difuzează prost sau chiar deloc
  • În timpul funcționării apar zgomote ciudate
  • Zgomotele sale obișnuite devin brusc mult mai puternice

Înainte de a-l curăța, asigură-te că difuzorul este deconectat de la sursa de energie (scoate-l din priză).

În manualul difuzoarelor pentru uleiuri esențiale sunt prezentate instrucțiuni de întreținere și curățare a acestora. Noi îți prezentăm un mod alternativ.

  • Adăugăm în rezervorul pentru apă, o soluție alcătuită din apă și otet, în cantități egale. Lăsăm soluția peste noapte (recomandat câteva ore). Apoi golim rezervorul și clătim cu apă curată în mai multe rânduri. Pasul final – ștergem difuzorul cu o cârpă uscată și curată.

 

Înainte de curățarea cu oțet, verifică specificațiile difuzorului tău din manualul de utilizare. De asemenea ține cont de specificul garanției. Unele garanții pot deveni nule dacă folosim oțet.

 

Tu ce metodă folosești pentru curățarea difuzorului?