Bine de știut pentru început, Pentru corp

Diluarea uleiurilor esențiale, cantități și recomandări

Diluarea uleiurilor esențiale e necesară pentru a evita reacțiile adverse, atât la nivelul pielii, cât și la nivelul sistemelor corpului.

Vă recomandăm să citiți articolul Aplicarea pe piele pentru a înțelege mai bine cum acționează uleiurile esențiale când sunt aplicate pe piele, care sunt riscurile și factorii ce influențeză diluarea.

Mai jos, vă propunem un mic ghid care să vă ajute să diluați corect și conform regulilor de siguranță.

E important să rețineți că acele cantități exprimate în picături și lingurițe, respectiv linguri, sunt orientative. Așa cum lingurițele pot fi de mai multe dimensiuni, la fel și picăturile pot fi diferite în cantitatea de ulei exprimat, deoarece există diferențe între picurătoarele sticlelor, precum și în cazul în care se folosește pipeta. Vă recomandăm să începeți întotdeauna cu cantități mai mici în ceea ce privește numărul picăturilor și să adăugați, dacă e nevoie. La fel, dacă aveți lingurițe de mărimi diferite, folosiți-le pe cele mai mari.

Puteți descărca acest tabel de diluare pentru a-l avea la îndemână când aveți nevoie de el. 

Ce reprezintă concentrațiile și cum le alegem?

  • 0,25% -0,5% – sunt concentrații potrivite pentru copii mai mici de 2 ani. Le obținem punând 2-3 picături de ulei esențial în aproximativ 15-20 ml = 3 lingurițe / o lingură ulei vegetal.
  • 1% – concentrație potrivită pentru uz pe termen lung sau zilnic, pentru aplicarea pe întregul corp sau pe față. Este, de asemenea, concentrația recomandată pentru copii, femei însărcinate, persoanelor în vârstă sau celor cu sistem imunitar slăbit. O obținem, de exemplu, punând 3 picături ulei esențial în 10 ml / 2 lingurițe ulei vegetal.
  • 2% – concentrația indicată pentru masaj, pentru utilizare frecventă, în cazul adulților sănătoși. O obținem, de exemplu, punând 6 picături ulei esențial în 10 ml / 2 lingurițe ulei vegetal.
  • 3% – concentrația indicată în caz de probleme acute, precum congestia căilor respiratorii sau dureri musculare. O obținem, de exemplu, punând 9 picături ulei esențial în 10 ml / 2 lingurițe ulei vegetal.
  • 5% – de folosit doar la nevoie, pe termen scurt și pe suprafețe mici de piele. O obținem, de exemplu, punând 15 picături ulei esențial în 10 ml / 2 lingurițe ulei vegetal.

Uneori, specialiștii pot alege să recomande concentrații mai mari, ținând cont de vârsta, stilul de viață, istoricul medical al persoanei, alte tratamente concomitente, limitele impuse de fiecare ulei etc. Nu vă recomandăm să folosiți concentrații mai mari fără sfatul și supravegherea unui specialist, pentru a nu vă supune unor riscuri inutile. 

[av_hr class=’custom’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=’#9ee25f’ custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ admin_preview_bg=”]

Rețineți!

Uleiurile esențiale se diluează în baze purtătoare chiar și atunci când urmează a fi folosite în apa de baie, deoarece nu sunt solubile în apă. Nu este necesară diluarea lor în uleiuri vegetale atunci când sunt folosite în difuzorul pentru aromaterapie (decât dacă instrucțiunile aparatului cer acest lucru).

 

sursă foto: hawaiianhealing.com
surse:
http://www.usingeossafely.com/diluting-essential-oils-safely-safe-dilution-guidelines-for-all-ages/
https://www.planttherapy.com/dilution-chart-magnet