Bine de știut pentru început, Pentru corp, Stări, emoții, suflet, energii

Ionii negativi sau vitaminele din aer

Plutește ceva în aer și, deși s-ar putea să nu fie doar dragostea, unii spun că e ceva la fel de bun … Ionii negativi.

Aerul pe care-l respirăm conține ioni. Aceștia sunt atomi sau molecule de oxigen, azot și alte gaze, cu încărcături pozitive sau negative. Sub acțiunea razelor ultraviolete ale soarelui și a razelor cosmice, acești atomi se transformă. Un atom sau o moleculă care pierde un electron primește o încărcătură pozitivă; în schimb, fixarea pe atom a unui electron suplimentar provoacă formarea unui ion negativ. Ionizarea mai poate fi produsă prin radioactivitatea solului, prin descărcări electrice (fulgere) și prin alte procedee, precum “efectul Lenard”. Efectul Lenard se manifestă prin pulverizarea și dispersarea picăturilor de apă, în timpul ploilor puternice, la cascade, sau la suprafața mării, în cursul fluxului și al refluxului. De asemenea, trecerea vântului prin acele de conifere ionizează atmosfera.

Ce sunt, deci, ionii negativi?

Ionii negativi sunt molecule invizibile, inodore și insipide, ce se găsesc în aer,  în cantități ce diferă în funcție de mediu. Îi găsim din abundență în zonele de munte, în păduri și în apropierea apelor – plaje, cascade. În zonele poluate, în schimb, cantitatea de ioni negativi este mai mică.

Cantitatea de ioni negativi din atmosferă are o legătură direct proporțională cu starea noastră de bine. Cercetări îndelungate au demonstrat faptul că ioni negativii exercită efecte benefice asupra organelor corpului, ducând totodată la o stare de armonie, echilibru, o euforie psihică. Odată pătrunși în organism, ionii negativi ajung în fluxul sanguin, unde produc reacții biochimice care cresc nivelul de serotonină, ceea ce ajută la atenuarea depresiei, stresului și conferă un plus de energie.

Ionii sunt creați în mod natural, fiind molecule de aer.  Cu siguranță i-ați întâlnit și simțit atunci când v-ați plimbat pe plajă sau prin pădure, ori dacă ați trecut pe lângă o cascadă. O parte din euforie e dată de simplul fapt de a ne afla în astfel de locuri extraordinare, departe de agitația și aglomerația urbană. Dar la fel de important este faptul că aerul din aceste zone conține zeci de mii de ioni negativi – incomparabil mai mulți decât în clădiri, unde sunt doar de ordinul sutelor, sau poate chiar tind spre zero.

Vitamine în aer?

În termeni generali, ionii negativi cresc fluxul de oxigen spre creier, rezultatul fiind o stare mai mare de vigilență și mai mică de moleșeală, precum și mai multă energie mentală. Se consideră că ei pot să protejeze organismul în fața agenților patogeni din aer, reducând senzațiile de iritare precum strănutul, tusea, iritația gâtului. Experiențele și studiile au dovedit că ionii negativi reglează funcționarea sistemului nervos central și vegetativ, precum și sistemul endocrin, pe care îl normalizează.

Ionii negativi ne pot face să ne simțim de parcă am pluti prin aer. Le simțim efectele benefice atunci când deschidem o fereastră, iar aerul proaspăt, umed și răcoros ne revigorează aproape instantaneu. Astfel, și-au atras denumirea populară de ”vitaminele din aer”.

În interiorul imobilelor, structurile metalice, aparatele de încălzit și de climatizare distrug ionii negativi. Stările de slăbiciune, plictiseală, oboseală, durerile de cap, resimțite de persoanele care petrec mult timp în încăperi insuficient aerisite, nu se explică numai prin lipsa de oxigen, ci și prin creșterea numărului de ioni pozitivi, ce ajung în atmosferă prin respirație.

Dacă vă simțiți somnoros, obosit și fără vlagă în apropierea aparatelor de aer condiționat, ieșiți din încăpere sau coborâți geamul mașinii – veți intra în contact cu o cantitate mai mare de ioni negativi, ceea ce vă va face să vă simțiți înviorat și vă va da puteri noi. Aparatele de aer condiționat sau de încălzire sărăcesc atmosfera de ioni negativi.

Cum aducem ”vitamine” în aerul din încăperi?

Atunci când nu avem posibilitatea de a face o plimbare prin pădure sau pe plajă, avem nevoie de o soluție pentru a reîncărca atmosfera din încăperi cu ioni negativi. Soluția cea mai bună și la îndemână este un generator de ioni – precum difuzoarele ultrasonice pentru aromaterapie. Prin tehnologia lor de ultimă generație, ele transformă apa, cu ulei esențial, în particule microscopice, care sunt dispersate în aer ca vapori. Astfel, difuzoarele pentru aromaterapie  reîncarcă atmosfera cu aceste particule binefăcătoare, adevărate vitamine din aer – ionii negativi.

 

Sursa foto: beddingandbeyond.club

Surse:

www.madebyzen.com

www.formula-as.ro

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *