Ce este AYURVEDA și masajul ayurvedic?
AYURVEDA își are rădăcinile în India antică și înseamnă știința vieții sau studiul longevității. Aceasta promovează un mod de viată natural, cu scopul de a menține starea de sănătate și armonie a omului. Totodată, Ayurveda urmărește a vindeca pe cale naturală tulburările și bolile, oferind posibilitatea ființei umane de a trăi o viată lungă, sănătoasă și fericită.
Printre cele mai importante modalități practice în ayurveda, se număra aplicarea MASAJULUI AYURVEDIC. Acesta este un masaj energetic, o tehnică relaxantă pentru deschiderea simțurilor, rearmonizarea trup-minte-suflet. Masajul ayurvedic constituie o călătorie interioară minunată, pe calea aromelor, sunetului și atingerii.
Acest masaj presupune aplicarea pe corp a uleiurilor special selecționate care să echilibreze cele trei DOSHA (manifestarea celor 5 elemente esențiale: eter, aer, apă, foc, pămant) pe care fiecare ființă umană le are prezente în structura sa și efectuarea unor presiuni pe diferitele puncte de energie vitală de pe corp (denumite MARMA). În sistemul ayurvedic, punctele marma reprezintă puncte ce „ascund” energii subtile, cu rolul de a conecta meridianele energetice între ele și a avea grijă ca armonia corpului energetic să nu fie perturbată. Acestea sunt ca niște mici uși, care atâta vreme cât stau deschise, comunicarea noastră cu mediul înconjurător, cu tot ce înseamnă leac/tămăduire pe cale naturală, este continuă și trăim în armonie. Punctele marma se închid atunci când apar în viața noastră blocaje, diferite afecțiuni fizice , sau chiar „dureri” la nivel emoțional.
Rolul uleiurilor esențiale în Ayurveda
Se spune că miresmele plantelor au „inteligență divină” și lucrează la nivelul creierului emoțional fără cuvinte, pe calea simțurilor, pentru vindecarea interioară. Cum ? Mirosurile ajung la nivelul amigdalei cerebrale acolo unde acumulăm experiențele emoționale care ne aduc suferințe. Fiecare miros „lucrează” pentru tămăduirea unei emoții.
În plus, oamenii de știință din zilele noastre au descoperit că inteligența plantei (esenței) este responsabilă de înlăturarea bacteriilor nocive în plan fizic, lăsându-le în urmă pe cele benefice, care au menirea să curețe atunci când este nevoie. De asemenea, s-a demonstrat că o singură moleculă de ulei esențial este suficient de puternică pentru a deschide un receptor celular și are capacitatea de a reseta AND-ul celulei (funcția acesteia); acțiunea de resetare este extrem de rapidă datorită faptului că într-o picătură de ulei esențial se găsesc de 40000 ori mai multe molecule decât în corpul uman.
Există pe corpul nostru peste 500 de puncte energetice (cuprinse în aria unor terminații nervoase) care, activate prin presopunctură, transmit un impuls creierului. Acest impuls ajută creierul să recunoască aromele care vin fie pe cale tactilă (absorbite de piele), fie pe cale olfactivă. În această terapie, se lucrează doar o parte din aceste puncte.
Beneficiile extraordinare ale masajului ayurvedic
- eliminarea insomniei și a cefaleei;
- întărirea sistemului imunitar, echilibrare hormonală;
- energizare generală, regenerare celulară;
- stimularea circulației sanguine și limfatice;
- tratarea indigestiei, a simptomelor din răceala;
- eliberare emoțională, calmare, eliberarea stărilor de stres, a anxietății, a claustrofobiei;
- detensionarea zonei în care se află situate în plan fizic punctele de presopunctură, dar și trimiterea unui impuls de la cel mai apropiat meridian către organele corespondente și eliminarea tensiunilor sau toxinelor din planul organului respectiv.
Tehnici complementare masajului Ayurvedic
Pe langă masajul ayurvedic, ca formă de vindecare, Ayurveda include și:
- metode de detoxifiere,
- dietă ținută în funcție de tipul constituțional,
- cristaloterapie,
- psihoterapie,
- exerciții de yoga, meditații și rugăciuni.
Toate acestea alcătuiesc un sistem complex care a fost rafinat în multe sute de ani.
Elena Mihaela Oprina,
terapeut SPA și fondator Elmi Art Therapy
credit foto: arhiva personală Elena Oprina