Te gândești că, odată cu depășirea perioadei de adolescență, lași în spate temele la matematică, uniforma de școală sau coșurile specifice vârstei. Nimic mai adevărat… până la acnee! Din păcate, ea este frecventă și în rândul femeilor de 30+ ani și poate continua și în perioada post menopauzei. Ți-am pregătit o listă cu 5 uleiuri esențiale benefice pentru prevenirea și gestionarea acneei la femeile mature, și îndeosebi acea acnee de la mască.
Ce este acneea și din ce cauză apare la adulți?
Acneea este o afecţiune cutanată a glandelor sebacee, care prezintă leziuni. Acestea pot fi inflamate, cum sunt papulele, pustulele şi nodulii, sau neinflamate cum sunt comedoanele deschise sau închise. Este a opta cea mai frecventă boală de piele la nivel mondial, afectând 85% dintre femei și 15% dintre bărbați.
Motivele cele mai frecvente care duc la apariția acneei sunt:
- Fluctuații hormonale care apar în special în perioada menstruației, sarcinii, perioada post partum sau alăptare
- Cosmetice
- Fumat
- Diete neechilibrate
- Stres
- Dezechilibre ale pH-ului pielii
Purtarea măștii poate duce la apariția acneei?
Desigur, datorită contextului pandemic, un alt motiv care poate duce la apariția acneei este reprezentat de purtarea măștii. Lucrul acesta nu înseamnă că nu ar trebui să o mai purtăm pentru a preveni răspândirea COVID-19. Dacă tenul este îngrijit corespunzător și masca este curățată adecvat, aceste erupții cutanate pot fi ținute sub control.
Din ce cauză apare această acnee de la mască?
Printre principalii factori care duc la apariția acneei datorată purtării măștii se numără:
- Masca este purtată un timp îndelungat fără a fi schimbată
- Materialul din care este confecționata masca produce iritații pielii
- Masca este spălată cu un detergent dur, neprietenos cu tenul sensibil
Masca previne ca saliva sau alte secreții emise de către respirație și vorbit să fie răspândite la exterior. Însă creează un mediu umed și menține bacteriile și virușii pe piele. Măștile din bumbac 100% sunt mai prietenoase cu tenul și în general pot crea mai puțin stres pielii.
Cum pot preveni acneea cauzată de purtarea măștii?
Cu multă grijă pentru tenul tău!
Da, acneea de la mască poate fi prevenită. Iată 3 pași simpli:
- o curățare profundă a porilor din jurul bărbiei,
- o exfoliere ușoară de 1-3 ori pe săptămână, în funcție de tipul de ten,
- prin folosirea unor produse de îngrijire hidratante și nutritive.
Cum mă pot ajuta uleiurile esențiale ZeNN în caz de acnee de la mască?
Este știută deja eficiența uleiurilor esențiale în îngrijirea tenului și multiplele beneficii aduse întregului organism #ontheinside și #ontheoutside! Uleiurile esențiale au o compoziție care ajută la distrugerea bacteriilor, însă acționează blând asupra pielii. Unele uleiuri esențiale calmează iritațiile, altele echilibrează nivelul de sebum și reduc acneea. Folosite în combinațiile potrivite, readuc luminozitate și zâmbete pe fața ta!
Ți-am pregătit mai jos 5 uleiuri care vor deveni aliatul tău #1 în combaterea acneei provocate de măști!
[av_two_third first] Potrivit pentru toate tipurile de piele, uleiul esențial de lavandă reprezintă o soluție excelentă pentru estomparea cicatricilor acneice, datorită efectului său regenerativ asupra pielii. În plus, stimulează reînnoirea celulară, previne cicatricile și atenuează durerea. De asemenea, omoară bacteriile, are efect antibiotic și antiviral. Se combină bine cu Mușețelul German, Manuka, Santal, Arbore de ceai sau Cimbru.[/av_two_third][av_one_third]
[/av_one_third]
[av_two_third first]Uleiul esențial de rozmarin este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare, stimulante și analgezice. Ajută la reglarea excesului de sebum la distanță și luptă activ împotriva Propionibacterium acnes (bacterie ce provoacă acneea). Poate fi de ajutor în vindecarea cicatricilor vechi.[/av_two_third][av_one_third]
[/av_one_third]
[av_two_third first]Uleiul esențial de arbore de ceai este unul dintre cele mai folosite uleiuri în tratarea acneei și a altor probleme ale pielii. Are proprietăți antifungice, antibacteriene și antiinflamatoare. Pe lângă tratarea acneei, uleiul de arbore de ceai reduce și semnele lăsate de aceasta. Coșurile acneice răspund și ele bine la tratamentul cu picătura nediluată. Dar, din experiențele utilizatorilor, reiese că e totuși mai utilă dizolvarea uleiului esențial în ulei vegetal (cel mai recomandat în acest caz e uleiul de jojoba). Asta deoarece acțiunea astringentă a Arborelui de ceai face adeseori coșul să se usuce și să rămână sub el o mică protuberanță întărită, care poate dura câteva săptămâni. [/av_two_third]
[av_one_third]
[/av_one_third]
-
Lămâie
[av_two_third first]
Uleiul esențial de lămâie poate ajuta la combaterea inflamației și a radicalilor liberi care contribuie la apariția acneei. Este des folosită că ajutor în îngrijirea tenului gras sau tern, pete pigmentare, tratarea infecțiilor minore, a rănilor și înțepăturilor de insecte și ajută la îndepărtarea negilor. Atenție însă la fototoxicitate. Pentru a evita acest risc, nu folosi mai mult de 10 picături ulei esențial per 30 ml ulei vegetal.
[/av_two_third]
[av_one_third]
[av_two_third first]Uleiul esențial de mușetel este recomandat pentru tenul gras datorită proprietăților sale antibacteriene. Este ideal pentru tenul matur, fiind un ulei cu efect antirid veritabil. Este un cicatrizant foarte eficient, vindecând rapid rănile și coșurile. Uleiul esențial de Mușețel German este unul dintre cele mai folositoare uleiuri pentru sănătatea pielii, având aplicabilitate pentru majoritatea problemelor acesteia. Previne sau înlătură infecțiile fungice, omoară bacteriile, reduce inflamațiile și sprijină formarea de țesut nou.[/av_two_third]
[av_one_third]
[/av_one_third]
Câteva mici ponturi de reținut:
- La fel ca în cazul oricărui produs nou pentru îngrijirea pielii, este recomandat să efectuezi un test înainte de a aplica uleiul esențial ales direct pe față, mai ales dacă ai piele sensibilă sau cu probleme.
- Nu folosi uleiuri esențiale nediluate. Folosește un ulei vegetal blând (jojoba, migdale dulci, cocos etc) pentru a le dilua. Pentru aplicare pe față, concentrația recomandată este de 1%.
- Citește cu atenție atenționările fiecărui ulei esențial pe care dorești să îl aplici pe față.
Îți dorim să ai mereu fața zâmbitoare și pielea sănătoasă!
Echipa eArome.ro