Când spunem “iarnă”, gândul ne zboară instant la entuziasmul primei ninsori, la magia Crăciunului, la luminițe și cadouri. Dar în realitate, pentru foarte mulți dintre noi iarna nu înseamnă doar clipe de fericire. Iar asta, este ceva normal. Citește mai departe, să afli care sunt cele mai potrivite uleiuri esențiale de iarnă.
În lunile mai întunecate ale iernii, corpul nostru experimentează mai multe schimbări fiziologice. Lumina redusă a soarelui poate perturba ceasul biologic al corpului, cunoscut și sub numele de ritm circadian. Adesea, experimentăm o scădere a nivelului de serotonină, substanța chimică a creierului (neurotransmițător) care afectează starea de spirit și sentimentele de bunăstare. Ne confruntăm cu probleme de somn, pierderea interesului pentru activitățile care ne plac de obicei, modificări ale apetitului, creștere în greutate, agitație și dificultăți de concentrare.
În plus, temperaturile reci ale iernii sunt prielnice răcelilor și gripei.
Din fericire, uleiurile esențiale pot ajuta la atenuarea acestor efecte sezoniere, oferindu-ne energia și echilibrul de care corpul, mintea și spiritul nostru au nevoie în timpul lunilor lungi de iarnă.
Am selectat o listă cu 6 uleiuri esențiale potrivite pentru a fi utilizate în sezonul rece. Ele se pot difuza individual sau combinate, în amestecuri de uleiuri esențiale.
Uleiuri esențiale de iarnă
Bergamota
Este întotdeauna în fruntea listei atunci când căutam să ne liniștițim si să ne relaxăm. Uleiul esențial de Bergamotă atenuează sentimente negative precum anxietatea, tristețea, atacurile de panică, ajutând la redarea bunei-dispoziții și a calmului sufletesc. Oferă sprijin sistemului imunitar, ajutând la ameliorarea infecțiilor și a afecțiunilor respiratorii.
Cedru Atlas
Apelăm la Cedru Atlas pentru sprijin în momentele dificile sau atunci când ne confruntăm cu depresie sau anxietate. Echilibrant pentru psihic, ajută mintea să se elibereze și să se liniștească, alungând totodată stările negative. În plus, stimulează circulația și întărește sistemul imunitar.
Mentă Spearmint
Aromă veselă, proaspătă, Menta Spearmint este varianta de mentă blândă și potrivită pentru copii. Desfundă năsucurile, decongestionează tractul respirator. Menta acționează ca un stimulant al sistemului nervos și e deseori recomandată pentru creșterea atenției, a concentrării și a memoriei, precum și pentru înlăturarea oboselii mentale.
Brad Siberian
Lista uleiurilor asociate iernii include uleiuri de conifere, precum Bradul Siberian. De ce? Pe lângă faptul că bradul este considerat simbolul sărbătorilor de iarnă, uleiul esențial de brad sprijină tractul respirator și plămânii. Este deosebit de eficient când e folosit prin inhalare de la primele simptome de gripă și răceală. Emoțional, ne aduce sentimente pozitive, sprijină adaptarea și iertarea și întărește imaginea sănătoasă asupra sinelui.
Portocala
Aroma veselă și luminoasă a uleiului esențial de Portocală aduce un sprijin important psihicului și stărilor pozitive. Stimulează imunitatea și circulația. Este util pentru bronșite, febră, răceală, sau gripă. Portocala este un adaos excelent în orice amestec.
Scorțișoară
Sprijină sistemul imunitar, mai ales în perioade cu amenințări venite din mediul înconjurător (sezonul rece, epidemii etc). Când aveți nevoie de senzația de siguranță, încredere, curaj, o stare bună de spirit și refacerea rezervelor de energie (mai ales mentală), Scorțișoara poate fi soluția.
Cuișoare
Una dintre aromele specifice Crăciunului, uleiul esențial de Cuișoare se remarcă prin puternicele sale efecte de distrugere a agenților patogeni (microbi, bacterii, virusuri etc). Astfel, este un ajutor esențial pentru sănătate în sezonul rece, fiind recomandat în toate afecțiunile sistemului respirator (viroze, gripă, infecții respiratorii, sinuzită, pnemonie), dar și în caz de infecții ( infecții urinare, toxiinfecții alimentare, infecții ale pielii etc).
Eucalipt globulus
Cu o aromă proaspătă și energizantă, uleiul esențial de eucalipt globulus este probabil cel mai cunoscut ulei esențial pentru decongestionarea căilor respiratorii. Din acest motiv, este ideal pentru sezonul rece, când sunt foarte frecvente răcelile, gripele, sinuzitele și alte asemenea neplăceri. Totodată, curăță aerul de agenți patogeni și ajută astfel la prevenirea răspândirii acestora. Iar bonusul său este că ajută la înlăturarea oboselii mentale și a durerilor de cap.
Important de știut: nu difuzați continuu uleiuri esențiale. Uleiurile esențiale sunt foarte concentrate și ne pot suprasolicita sistemele atunci când sunt difuzate în exces.
Care sunt uleiurile esențiale pe care le folosiți în sezonul rece și de ce? Așteptăm răspunsurile și sugestiile voastre!
Până data viitoare, nu uitați, aveți grijă de trupul, mintea și sufletul vostru!