Te-ai gândit să folosești uleiuri esențiale pentru a-ți atenua unele neplăceri ce pot apărea pe timpul sarcinii sau după naștere – foarte bine! Trebuie însă să ții cont de faptul că, precum în orice alt domeniu, și în aromaterapie există anumite reguli de siguranta de care e bine să ții cont.
Pentru o vedere de ansamblu despre ce să faci și ce să nu faci atunci când folosești uleiurile esențiale, îți recomandăm articolul 20 de reguli de siguranță în aromaterapie. Ca să afli mai multe despre uleiuri permise și cele contraindicate în timpul sarcinii, și care pot fi de folos la naștere, am scris pentru tine articolul Aromaterapia în timpul sarcinii, nașterii și alăptării. Iar dacă ai nevoie de recomandări pentru diverse neplăceri ce pot apărea în această perioadă, precum și alte informații utile, le găsești în ghidul Aromaterapie de la A la Zen pentru viitoare și proaspete mămici.
Îți prezentăm mai jos 12 reguli de siguranta în folosirea uleiurilor esențiale pe timpul sarcinii, la naștere și în perioada post-partum, inclusiv alăptare.
Reguli de siguranta în folosirea uleiurilor esențiale pe timpul sarcinii și după naștere
- Întreabă medicul înainte de a folosi uleiuri esențiale în timpul sarcinii, la naștere și pe perioada alăptării.
- Evită folosirea uleiurilor esențiale în primul trimestru de sarcină.
- Uleiurile esențiale ajung, prin intermediul placentei, până la bebelușul din burtica ta. De aceea, îți recomandăm să nu folosești cantități mari de uleiuri esențiale. Acest lucru este valabil atât pentru inhalare, cât și pentru aplicarea pe piele.
- Concentrația de uleiuri esențiale recomandată pentru aplicare pe piele în timpul sarcinii este de 1%. Nu depăși această concentrație.
- În apa de baie, nu adăuga mai mult de 4 picături de ulei esențial. În plus, diluează-le întotdeauna în ulei vegetal. Pentru o concentrație de 1%, adaugă cele 4 picături în 15 ml ulei vegetal.
- Nu folosi uleiuri esențiale nediluate pe piele și/sau în apa de baie.
- NU INGERA uleiuri esențiale în timpul sarcinii și alăptării.
- Atât tu, cât și bebelușul tău sunteți vulnerabili în această perioadă (sarcină+naștere+alăptare). Din acest motiv, este mai important decât în rest să te asiguri că folosești doar uleiuri esențiale și vegetale pure, naturale și de calitate. Alege cu grijă furnizorul de la care le procuri.
- Anumite uleiuri esențiale au restricții de folosire în timpul sarcinii și/sau alăptării, iar altele sunt interzise cu totul. Citește cu atenție recomandările și precauțiile fiecărui ulei pe care dorești să îl folosești în aceste perioade.
- Verifică întotdeauna informațiile folosind numele latin al plantei. Salvia poate fi Salvia officinalis (care e contraindicată în sarcină și alăptare) sau Salvia sclarea (care nu prezintă riscuri cunoscute).
- Dacă dorești să folosești un amestec gata făcut, îți recomandăm să verifici cu atenție precauțiile și contraindicațiile fiecărui ulei din compoziția respectivului amestec, folosindu-te de numele latin.
- Dacă observi schimbări de miros, textură, culoare, nu mai folosi respectivul ulei esențial.
sursa foto: www.soundhealthsolution.com