Bine de știut pentru început, Stări, emoții, suflet, energii

Difuzarea – cât, cum, pentru ce

Prin definiție, difuzarea înseamnă a răspândi ceva într-un spațiu mai mare. Mai amănunțit, înseamnă mișcarea spontană și aleatorie a particulelor gazoase, lichide sau solide, dintr-o zonă cu concentrație mare spre o zonă cu concentrație mai mică. Pe scurt, putem concluziona că difuzarea în aromaterapie înseamnă descompunerea uleiului esențial în particule microscopice și răspândirea acestora în aer.

Difuzarea e cea mai convenabilă metodă de folosire a uleiurilor esențiale și, de regulă, considerată cea mai sigură, cu cele mai puține riscuri.

De ce să difuzăm?

  • pentru a curăța aerul de agenți patogeni (virusuri, bacterii etc)
  • pentru a ameliora afecțiuni, precum cele respiratorii, greața și vărsăturile, etc
  • pentru a induce stări de spirit pozitive, respectiv a ameliora stări negative (depresie, anxietate etc)
  • pentru a alunga insomnia și a aduce relaxare
  • pentru a ajuta concentrarea
  • pentru a împrospăta mirosul din încăperi

Reguli de difuzare?

Difuzarea uleiurilor esențiale nu este o știință exactă și nu sunt reguli clare și standardizate în ceea ce o privește. Asta deoarece, așa cum fiecare individ e unic si răspunde în mod diferit la fiecare ulei esențial sau combinație de uleiuri, tot așa fiecare context e unic, în funcție de un cumul de factori:

  • mărimea încăperii în care se difuzează
  • proximitatea difuzorului de persoana/persoanele din încăpere
  • persoanele din încăpere și vârsta acestora (unele uleiuri sunt contraindicate copiilor, precum și animalelor de companie)
  • starea de sănătate, respectiv afecțiunile persoanelor din încăpere (unele uleiuri sunt contraindicate persoanelor cu anumite afecțiuni respiratorii, alergii sau sensibilități)
  • curenții de aer, temperatura și umiditatea din încăpere: în încăperi cu temperaturi ridicate, uleiurile esențiale se vor evapora mai repede, astfel că s-ar putea să fie nevoie de o cantitate mai mare de arome decât în una răcoroasă
  • uleiurile folosite (arome mai puternice, precum Neroli, Ylang-Ylang sau Mentă, trebuie folosite în cantități mai mici decât cele mai blânde, precum citricele). Aici trebuie menționată și rata de evaporare a uleiurilor folosite – notele de vârf, cele mai volatile, se evaporă foarte repede, pe când cele de bază pot fi simțite în încăpere chiar și după 5 ore. Puteți afla mai multe despre note și rata de evaporare, din articolul Note de vârf, mijloc și bază .
  • preferințele personale: unii preferă mirosurile puternice, pe când alții pot fi deranjați de ele
  • scopul difuzării: pentru concentrare, energizare sau congestii respiratorii pot fi mai potrivite mirosuri mai puternice, pe când pentru relaxare, meditație, somn – arome abia perceptibile.

Aromaterapia este un domeniu foarte subiectiv. Vă invităm așadar să testați. Testați-vă difuzorul, testați-vă preferințele și nevoile, testați-vă mediul ambiant. Începeți cu puțin și adăugați, dacă e nevoie. Mai jos găsiți câteva reguli generale, pentru a vă ghida.

Cât timp difuzăm?

  • Pentru a induce stări de bine, a împrospăta aerul și a preveni afecțiuni, specialiștii spun:

Cantități mici difuzate, astfel încât uleiul esențial e abia perceptibil, sunt în regulă oriunde și pentru oricine. Asta înseamnă câteva picături în 24 de ore. *

Robert Tisserand

Acest mod de difuzare poate fi foarte util în perioadele mai stresante, în sezonul rece sau când intrăm în contact cu persoane bolnave. Dar, pentru că  organismul se obișnuiește treptat cu tot ce intră frecvent în contact, și astfel s-ar putea să nu mai dea răspunsul scontat la nevoie, și pentru a preveni sensibilizarea la anumiți compuși, se recomandă alternarea uleiurilor folosite, precum și pauze de difuzare. Folosiți-vă intuiția și bunul simț, pentru a ști când să folosiți uleiurile esențiale și când să luați o pauză.

Protecția zilnică pentru prevenția bolilor folosind uleiuri esențiale, timp de multe săptămâni sau luni, poate să nu fie o idee foarte bună. ”De folosit la nevoie” e o regulă generală bună. *

Robert Tisserand

  • În situații acute, de afecțiuni, este esențial să acționați de la primele simptome pentru a obține rezultatele cele mai bune.

Specialiștii recomandă, în astfel de cazuri, difuzia timp de 30-60 minute, urmate de o pauză de cel puțin 30-60 minute, cu aerisirea încăperii. Câteva astfel de reprize pe zi (3-4) sunt, în general, eficiente și suficiente.

Cât ulei punem?

După cum s-a spus mai sus, răspunsul la această întrebare depinde de mai mulți factori. Ca idee, vă puteți ghida după următoarele cantități:

  • 2-4 picături / 100 ml – pentru uz general (prevenție, stare de bine, probleme emoționale)
  • 6-8 picături / 100 ml – în situații acute (răceli, grețuri etc)

Ajustați cantitățile după nevoi, preferințe și contextul personal.

Sunteți gata să încercați combinații în difuzor? Iată aici câteva sugestii de rețete și difuzoarele propuse de noi.

 

*surse citate: http://wegotreal.com/essential-oil-concerns-robert-tisserand/

sursa foto: homedics.uk

Related Posts