Bine de știut pentru început

Note de vârf, mijloc și bază

După cum am relatat aici, uleiurile esențiale sunt obținute din plante, prin distilare cu aburi. Adică planta este trecută prin aburi pentru ca moleculele de ulei esențial să se desprindă din structura celulară a plantei, aburul cu aceste molecule ajunge într-un rezervor de răcire unde se transformă într-un lichid alcătuit din ulei esențial și apă. Uleiul esențial, nefiind solubil în apă, se separă cu ușurință de aceasta.

La finalul acestui proces, uleiurile esențiale mai ușoare decât apa vor pluti la suprafață, pe când cele mai grele se vor scufunda.

Uleiurile esențiale care conțin în mare parte molecule mici, extrem de volatile, sunt cunoscute drept note de vârf. Acestea sunt cele care vor pluti la suprafața apei, fiind cele mai ușoare, și se vor evapora cel mai repede, până în 24 de ore. Exemple de note de vârf: citricele, Busuiocul, Eucaliptul. Acestea sunt stimulatoare și revigorante.

Uleiurile compuse din moleculele cele mai mari, mai grele și mai puțin volatile sunt cunoscute ca note de bază. La pătrunderea lor în apă, acestea se vor scufunda. De asemenea, fiind cel mai greu volatile, aroma lor ține câteva săptămâni. Exemple de note de bază: Santalul, Tămâia, Neroli, Patchouli, Vetiver, Smirnă. Acestea sunt sedative, liniștitoare, oferă relaxare.

La mijloc, între categoriile de mai sus, sunt, evident,  notele de mijloc. Aroma lor durează câteva zile. Printre acestea se numără Geranium,  Salvie, Lavandă, Cuișoare, Mușețel. În general, sunt echilibrante, ajută la stimularea sistemului imunitar și întărirea metabolismului, la digestie, menstruație, etc.

[av_hr class=’default’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ admin_preview_bg=”]

Într-un amestec, mai ales destinat aplicării cutanate, primele care sunt percepute de miros sunt notele de vârf. Ele oferă prima impresie a unui parfum/amestec, introducerea acestuia odată ce a fost mirosit. Ulterior, se dezvoltă notele de mijloc, denumite în parfumerie și ”notele inimii”, cele care determină încadrarea unui amestec într-o anume categorie -”familie”- de parfumuri: floral, lemnos, oriental, etc.  În final , se fac simțite notele de bază, care au un rol important în fixarea aromei, adică încetinesc procesul de evaporare al notelor mai ușoare, făcând astfel ca aroma să dureze mai mult timp.

Crearea unui amestec echilibrat poate să facă în așa fel încât aroma generală să dureze mai mult și să potențeze beneficiul terapeutic holistic.  De exemplu,  combinarea uleiurilor cu note de vârf cu uleiuri complementare cu note de bază va stabiliza compușii chimici cei mai volatili, făcându-i detectabili mai mult timp decât dacă ar fi fost folosit doar uleiul cu note de vârf.

Dacă nu vă este clar ce sunt uleiurile esențiale și care e treaba cu aromaterapia ☺, vă puteți clarifica citind articolele Despre uleiuri esențiale și cum acționează eleCe este aromaterapia.

 

sursa foto: chandellegalerie.com.au
sursa:
  • Denise Brown – Teach yourself aromatherapy
  • https://www.mindbodygreen.com/articles/essential-oil-diffusion-101
  • http://www.parfumurixx.ro/Pages/Info2.aspx

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *