Stări, emoții, suflet, energii, Uleiuri esențiale

Chakrele și uleiurile esențiale (partea a doua)

Introducerea despre yoga și chakre o puteți citi în prima parte a acestui articol – Chakrele și uleiurile esențiale (partea întâi).

În continuare, haideți să vedem împreună câteva informații despre fiecare dintre cele 7 chakre principale, precum și uleiurile esențiale ce pot ajuta la curățarea și echilibrarea lor.

Chakra 7 – Chakra coroanei: Sahasrara

Situată în vârful capului. Reprezintă legătura noastră cu divinitatea, cu entitățile de dincolo de noi, cu fluxul nelimitat al Universului. Culoarea asociată este alb sau ultraviolet. Elementul asociat este gândul. Când e în echilibru, avem o viață spirituală echilibrată și simțim conexiunea pe care o avem cu ceilalți și cu puterea mai înaltă, avem o înțelepciune adâncă , înțelegem complexitatea tuturor lucrurilor, vedem dincolo de aparențe și de evident. Când această chakră e în dezechilibru, la fel este și legătura noastră cu divinitatea; apare frica excesivă de moarte, neclaritate privind scopul vieții și al spiritualității, sentimentul că suntem singuri pe lume sau, din contră, un imens complex de superioritate, sentimentul că nu suntem iubiți de divinitate și se poate mainfesta chiar și furia vizavi de Creator. Pe plan fizic, apar probleme legate de creier. Uleiuri esențiale pentru chakra coroanei: Cedru, Tămâie, Elemi, Helichrysum, Iasomie, Lavandă, Smirnă, Neroli, Santal, Trandafir, Nard.

Chakra 6Chakra celui de-al treilea ochi: Ajna

Situată între sprâncene, puțin mai sus spre mijlocul frunții. Este punctul de legătură între suflet și spiritul universal, divinitatea, sediul intuiției și al discernământului, al inteligenței, înțelepciunii, memoriei, bunului-simț, al spiritualității, dar și al viselor. Culoarea asociată este indigo/violet. Elementul asociat este lumina.  Când e în echilibru, suntem mai apropiați de divinitate, mai inteligenți, mai intuitivi, avem o memorie mai bună și învățăm orice repede. Când e în dezechilibru, apar problemele de memorie, coșmarurile, tendința de a supra-raționaliza și de a judeca. Durerile de cap, mai ales în zona frontală, și sinuzita sunt asociate și ele cu dezechilibrul acestei chakre.Uleiuri esențiale pentru chakra celui de-al treilea ochi: Angelica, Salvia sclarea, Chiparos, Tămâie, Helichrysum, Ienupăr, Lavandă, Măghiran, Patchouli, Rozmarin, Santal, Vetiver

Chakra 5 – Chakra gâtului: Vishuddha

Situată în centrul gâtului. Este sediul comunicării, al exprimării emoțiilor și al sincerității. Această comunicare presupune reciprocitate: ne exprimăm și, deopotrivă, ascultăm, auzim și înțelegem ce ne comunică cei din jur. Totodată, cuprinde toate felurile de comunicare: cea verbală, cea non-verbală (prin limbajul trupului, mimică, gesturi), cea scrisă. Culoarea asociată este albastru. Elementul asociat este sunetul. Această chakră este ultima poartă către chakrele mai ușoare, mai înalte, și către aspectele mai aproape de divin ale sinelui. Când e în echilibru, ne exprimăm cu ușurință în toate formele, suntem răbdători, onești și rezistenți la critică; dezechilibrul său aduce cu sine incapacitatea de a asculta și de exprimare, tendințe manipulatorii, ieșiri verbale agresive, tendința de a vorbi prea mult sau prea puțin, sentimente reprimate. Durerile de gât, afecțiunile bucale, afecțiunile aparatului auditiv, ale glandei tiroide, durerile de ceafă sunt și ele în strânsă corelație cu dezechilibrul acestei chakre. Uleiuri esențiale pentru chakra gâtului: Arbore de ceai, Busuioc, Bergamotă, Chiparos, Eucalipt, Lemongrass, Mușețel, Mentă Spearmint, Santal.

Chakra 4 – Chakra inimii: Anahata

Situată în zona inimii fizice, la mijlocul pieptului. Reprezintă legătura pe care o avem cu iubirea (față de sine și față de ceilalți), compasiunea, empatia, iertarea și pacea. Este strâns legată de capacitatea noastră de a ne iubi pe noi înșine, de a dărui și de a primi iubire, precum și de capacitatea de a face față durerii provocate de iubire și suferinței pierderii cuiva drag, prin trădare, abandon, despărțire sau moarte. Culoarea asociată este verde sau roz. Elementul asociat e aerul; zodiile de aer sunt Gemenii, Balanța, Vărsătorul. Când e în echilibru, avem relații sănătoase cu cei din jur; când e în dezechilibru, apare incapacitatea de a primi și dărui iubire necondiționată, egoismul, gelozia, singurătatea, depresia. Pe plan fizic, apar probleme de inimă și circulație, probleme de respirație (bronșită, astm) și ale plămânilor, probleme la sâni, boli autoimune, boli ale pielii, boli ale brațelor și părții de sus a spatelui. Uleiuri esențiale pentru chakra inimii: Bergamotă, Chiparos, Geranium, Lavandă, Lămâie, Mandarină, Neroli, Portocală, Santal, Trandafir, Ylang-Ylang.

Chakra 3 – Chakra plexului solar: Manipura

Situată la câteva degete deasupra buricului, în centrul corpului. Este chakra evoluției personale și a desăvârșirii, fiind strâns legată de identitatea de sine, valoarea și stima de sine. Această chakră ne apropie de obiectivele noastre și ne trezește puterea interioară, pentru a ne putea împlini dorințele și aspirațiile. Culoarea asociată este galben. Elementul asociat e focul; zodiile de foc sunt Berbec, Leu, Săgetător. Când e în echilibru, suntem mai puternici și găsim forța de a ne transforma, de a evolua, de a radia; când e în dezechilibru, manifestările oscilează între doi poli opuși – de la lipsa de încredere în sine și devalorizare de sine, până la aroganță, egoism, înfumurare. Pe plan fizic, apar probleme la sistemul digestiv și la ochi. Uleiuri esențiale pentru chakra plexului solar: Anason, Bergamotă, Coriandru, Cuișoare, Chiparos, Fenicul, Ghimbir, Geranium, Grapefruit, Ienupăr, Lămâie, Lemongrass, Mandarină, Mentă Peppermint sau Spearmint, Rozmarin, Santal, Vetiver, Ylang Ylang.

Chakra 2 – Chacra sacrală: Svadisthana

Situată la 3 degete sub buric. Reprezintă legătura personală a fiecăruia cu creativitatea, cu creația, în toate aspectele ei, de la creativitate artistică și de expresie, până la găsirea de soluții la probleme. Sexualitatea este și ea legată de această chakră. Culoarea asociată este portocaliu. Elementul asociat este apa; zodiile de apă sunt Rac, Scorpion, Pești.  Când această chakră este în echilibru, simțim că avem aripi cu care putem zbura spre posibilități nelimitate; când e însă în dezechilibru, apar problemele sexuale (infidelitate, impotență), dependențele, probleme în relații, nesatisfacerea nevoilor emoționale de bază, lipsa orizonturilor. Pe plan fizic, apar probleme în zona pelviană și zona șalelor, în sistemul reproducător, genital, urinar. Uleiuri esențiale pentru chakra sacrală: Bergamotă, Salvie, Neroli, Portocală, Santal, Trandafir, Ylang Ylang, Cardamon, Patchouli, Măghiran.

Chakra 1 – Chakra rădăcină sau chakra de bază: Muladhara

Situată în regiunea dintre anus și organele genitale. Reprezintă legătura noastră cu pământul și stabilitatea și este sediul legăturii noastre fizice cu lumea. Este cea mai grea dintre chakre. Este legată de instinct, securitate, supraviețuire. Culoarea asociată este roșu. Elementul asociat este pământ; zodiile de pământ sunt Taur, Fecioară, Capricorn. Când e în echilibru, simțim că energia ntregului Univers ne sprijină; când este în dezechilibru, ne simțim dezrădăcinați, confuzi, incapabili de a evolua. Cu chakra rădăcină în dezechilibru, e aproape imposibil să echilibrăm celelalte chakre, pentru că lipsește baza, stabilitatea. Pe plan fizic, apar probleme în zona picioarelor, a coloanei vertebrale, a oaselor, unghiilor și dinților, probleme ale sistemului excretor, obezitate sau anorexie. Uleiuri esențiale pentru chakra rădăcină: – notele de bază, grele, uleiurile vâscoase, uleiurile obținute din rădăcina plantei sau din lemn (arbori cu rădăcini puternice).  Cedru, Tămâie, Opopanax, Santal, Benzoină, Vetiver, Patchouli, Nard, Ghimbir și Angelica. 

[av_hr class=’custom’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=’#a8a8a8′ custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=’#d65799′ icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ admin_preview_bg=”]

Chiar dacă vă îndoiți de existența efectivă a chakrelor, conceptul din spatele acestei teorii vă poate  fi totuși de folos în rugăciune sau autoevaluare, pentru îmbunătățirea stării fizice, psihice și emoționale. Multe persoane, indiferent de credința religioasă pe care o au, au integrat cu suces și eficiență principiile de echilibrare a chakrelor în rutina lor spirituală. Examinând principiile chakrelor, puteți să vă dați ușor seama unde există dezechilibru între corp și emoții și puteți apoi să vă centrați rugăciunile și alte acțiuni de echilibrare, printre care și aromaterapia, către acele aspecte ale organismului și ale vieții care au nevoie de îmbunătățire.

 

surse:

  • Angela Mayer – Bolile ne învață unde greșim
  • Davidji – Secretele meditației
  • Margaret Ann Lembo – Chakra Awakening
  • Ally Hamilton – Yoga, puterea de a vindeca
  • Patricia Mercier – The Chakra Bible
  • https://www.aromaweb.com/essentialoilschakras/default.asp

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *