Pentru corp

6 beneficii ale uleiului de ricin

Extras din semințele plantei Ricinus communis, uleiul de Ricin este un ulei vegetal cu multe întrebuințări, folosit de mii de ani. Planta de ricin crește cu preponderență în Africa, America de Sud și India, cea din urmă fiind și cel mai mare producător de ulei de ricin din lume.

Semințele de ricin conțin o enzimă toxică – ricin, dar procesul de încălzire prin care trec semințele pentru extragerea uleiului dezactivează această enzimă, permițând ca uleiul să fie folosit în siguranță. Mai întâi, semințele sunt presate la rece, după care se aplică un procedeu ce presupune temperaturi înalte.

De-a lungul istoriei, uleiul de ricin a fost folosit ca laxativ și pentru inducerea travaliului. Astăzi, întrebuințarea lui primară este în domeniul cosmetic.

Beneficiile uleiului de ricin

 

  • Hidratează și menține nivelul de hidratare al pielii – uleiul de ricin este bogat în acid ricinoleic, un acid gras mononesaturat, de tipul omega-9, ce acționează ca un umectant. Umectanții rețin umiditatea, prevenind pierderea de apă prin stratul superior al pielii. Uleiul de ricin este adeseori folosit în cosmetice pentru hidratarea pielii și este adeseori adăugat în loțiuni, produse de machiere sau demachiere etc. Uleiul de ricin poate fi folosit pentru întreținerea pielii, în locul cremelor și loțiunilor comerciale, care conțin chimicale ce pot fi dăunătoare organismului (conservanți, coloranți, stabilizatori, arome sintetice etc). Uleiul de ricin poate fi folosit pe față și corp. Deoarece are o consistență mai groasă, poate fi amestecat cu alte uleiuri hidratante, precum cel de migdale dulci sau cel de cocos.

Pentru sănătatea și frumusețea pielii, puteți încerca uleiul de ricin combinat cu uleiuri esențiale de Morcov, Geranium Bourbon, Santal, Tămâie, Opopanax.

  • Ajută la vindecarea rănilor, cicatricilor și vergeturilor, bătăturilor – uleiul de ricin stimulează regenerarea țesuturilor, astfel că se formează o barieră protectoare între rană și mediul extern, scăzând riscul infectării. Reduce riscul de deshidratare și uscare a pielii, și împiedică cornificare – acumularea de celule moarte, care întârzie vindecarea leziunii. Studiile au demonstrat că uleiul de ricin poate fi de folos în vindecarea escarei (ulcer de presiune sau ulcer de decubit), scurtând totodată și intervalul de vindecare. Previne formarea cicatricilor și vergeturilor, și le ameliorează substanțial pe cele existente. Înmoaie pielea aspră sau îngroșată, inclusiv calusurile și bătăturile. Pentru a ameliora bătăturile, aplicați ulei de ricin pe picioare și luați șosete din bumbac înainte de a merge la culcare.

Pentru probleme ale pielii, puteți încerca uleiul de ricin combinat cu uleiuri esențiale de Lavandă, PalmarosaGeranium Bourbon, ManukaTămâie, Opopanax, Santal, etc.

  • Menține sănătatea părului și scalpului – Multe persoane folosesc uleiul de ricin pe post de balsam de păr. Părul uscat sau deteriorat poate fi principalul beneficiar al tratamentului cu un hidratant de excepție, cum e uleiul de ricin. Aplicarea regulată pe păr a uleiurilor grase, precum uleiul de ricin, ajută la lubrifierea firelor de păr, crescând astfel flexibilitatea și rezistența acestora la rupere. Uleiul de ricin poat fi de ajutor și în caz de mătreață. Deși aceasta poate avea multe cauze, de obicei este corelată cu dermatita seboreică, o boală inflamatorie de piele; datorită efectelor antiinflamatorii ale uleiului de ricin, acesta poate reduce inflamațiile neplăcute ale dermatitei seboreice, atenuând deci mătreața.

Pentru sănătatea și frumusețea părului și scalpului, puteți încerca uleiul de ricin combinat cu uleiuri esențiale de Rozmarin, Salvie, Cedru Atlas, Ylang Ylang, Lavandă etc.

  • Impresionante efecte antiinflamatorii – Studiile (aici și aici) au arătat că uleiul de ricin, aplicat pe piele, reduce inflamația și umflăturile și atenuează durerea. Aceste proprietăți se datorează acidului ricinoleic, principalul acid gras din uleiul de ricin, și pot fi de mare folos îndeosebi persoanelor ce suferă de artrită reumatoidă și psoriazis.

Pentru reducerea durerilor și inflamațiilor, uleiul de ricin poate fi combinat cu multe uleiuri esențiale, printre care Cuișoare, Mentă Peppermint, Brad Siberian, Trandafir, Bergamotă, IenupărLavandă, PalmarosaGeranium Bourbon, Tămâie, Opopanax, Santal, etc.

  • Reduce acneea – Acnea este asociată cu un dezechilibru al anumitor tipuri de bacterii ce se găsesc în mod normal pe piele, inclusiv Staphylococcus aureus. Testele au demonstrat că uleiul de ricin posedă putere antibacteriană considerabilă, inhibând creșterea mai multor tipuri de bacterii, printre care și Staphylococcus aureus. Fiind bun agent antiinflamator și umectant, uleiul de ricin poate ajuta la ameliorarea inflamațiilor și iritațiilor tipice acneei.

Pentru ameliorarea simptomelor acneei, puteți încerca uleiul de ricin combinat cu Arbore de ceaiGeranium Bourbon, ManukaSantalCedru AtlasLavandă, etc.

  • Acționează eficient împotriva ciupercilor pielii (piciorul atletului, impetigo etc) – Uleiul de ricin posedă bune calități antifungice. Pentru ameliorarea simptomelor, masați pielea afectată cu ulei de ricin și acoperiți cu un bandaj/șosetă/etc. Uleiul de ricin s-a dovedit a fi eficient și în eliminarea candidozei bucale (candida albicans este cea mai comună ciupercă bucală la oameni). Un studiu  a arătat că uleiul de ricin a eliminat Candida de pe rădăcini dentare contaminate, iar altele (aici , aici) au dovedit eficacitatea acestuia în ameliorarea stomatitei la pacienții cu proteze dentare.

Pentru o acțiune eficientă împotriva ciupercilor pielii, încercați uleiul de ricin combinat cu uleiuri esențiale de Cimbru ct.thymol, LavandăArbore de ceai, Lemongrass, Trandafir, Litsea etc.

Precauții

Deși în general este considerat lipsit de reacții adverse și efecte secundare, uneori acestea pot să apară, în funcție de individ și context. Deși rare, reacțiile alergice la aplicarea pe piele sunt posibile; pentru a elimina această posibilitate, se recomandă efectuarea unui test pe o porțiune mică de piele.

Concluzie: Uleiul de ricin este un ulei vegetal folosit din cele mai vechi timpuri, cu multe beneficii. Dacă sunteți în căutarea unui ulei natural accesibil ca preț și disponibilitate pe piață, pe care să îl folosiți (și) la diluarea uleiurilor esențiale pentru tratamente aromaterapeutice, uleiul de ricin poate fi o variantă dintre cele mai potrivite.

 

sursa foto: Medical News Today

sursa info:

  • https://www.healthline.com/nutrition/castor-oil/

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *