Pentru corp

Noul Coronavirus Covid-19 – poate aromaterapia să ajute?

La ora actuală, sunt puține studii medicale referitoare la acest nou virus. Așadar, putem să ne facem o idee despre căile de acțiune privind modul de acţiune a infecţiilor virale pe care le cunoaştem deja. O igienă corectă şi regulată a mâinilor este cea mai sigură şi la îndemână metodă de protecţie. Pentru o protecție suplimentară, poate fi luată în considerare folosirea de uleiuri esentiale antivirale.

În mass-media, atât online cât şi offline, suntem înconjuraţi de sfaturi de prevenţie împotriva noului Coronavirus COVID-19. Găsim sfaturi despre simptome, care pot varia de la manifestări ușoare până la forme mai serioase și potențial grave. Tot pe internet găsim o mulțime de sfaturi și idei despre cum să procedăm şi cum să nu procedăm pentru a fi în siguranţă. Pentru utilizatorii de aromaterapie, acest articol poate fi un ghid de utilizare a uleiurile esenţiale, ca o posibilă metodă suplimentară de prevenţie. Mai mult decât atât, folosirea corectă şi regulată a uleiurilor esenţiale poate fi o metodă naturală de susţinere a sistemului imunitar.

Ciclul de viață al unui virus și unde intervine aromaterapia

Pentru a putea folosi în mod eficient aromaterapia ca să ne asigurăm o protecţie naturală suplimentară împotriva răcelilor și gripei, este nevoie să înțelegem ciclul de viaţă a viruşilor. Rețineți că aceasta este o versiune extrem de simplificată a unui proces foarte complex:

 • virusul pătrunde în corpul gazdei și se prinde de celule din tractul respirator (nas, gât, plămâni)
 • proteinele de la suprafața virusului se unesc cu receptorii precum o cheie în gaura cheii
 • virusul își deschide astfel calea de acces în celulă și o infectează

Este dovedit faptul că anumiți compuși din unele uleiuri esenţiale pot ajuta la întreruperea acestui ciclu de viaţă, într-un anumit stadiu al dezvoltării. Aşadar, un amestec de anumite uleiuri esentiale antivirale poate fi o alternativă de protecție complementară.

Virusul are nevoie de un organism viu pentru a se putea multiplica. E capabil să reziste pe anumite suprafețe până la 24 de ore sau chiar mai mult (în funcţie de temperatură sau umiditate), dar va dispărea dacă nu dispune de o gazdă umană.

Virusurile trăiesc mai mult pe suprafețe dure (metal, plastic), decât pe țesături sau suprafețe moi. Virusul se mai poate răspândi și prin picăturile Flugge (picături de secreții) care ajung în mediul înconjurător şi aşteaptă să găsească o gazdă.

Gestionarea simptomelor și suport emoțional

Deoarece la ora scrierii articolului nu a fost pus în evidență niciun tratament anume pentru COVID-19, intervențiile medicale se axează pe tratamentul simptomatic, inclusiv ventilare artificială în cazurile mai grave. Sub nicio formă nu ar trebui să încercați să tratați acasă o manifestare gravă a bolii. Așadar, dacă apare scurtarea respirației sau alte dificultăți de respirație, este imperativ să vă prezentați de urgență la doctor.

Dacă însă sunt prezente doar simptome ușoare, puteți folosi uleiurile esențiale pentru a le ameliora. Căile de acțiune pe care le puteți urma sunt masaj al pieptului și spatelui, inhalare din baia de aburi, difuzare cu ajutorul unui difuzor ultrasonic, băi calde, etc. Uleiurile esențiale care pot fi de folos în acest caz sunt cele bogate în compușii chimici pinene și 1.8-cineole: Eucalipt, Rozmarin ct. cineole, Brad, Pin, Chiparos, Ienupăr, Portocală.

Inhalarea poate fi modalitatea de atenuare și pentru inevitabilele sentimente de stres și anxietate. Studii clinice (1, 2, 3, 4, etc) au demonstrat că uleiurile esențiale pot reduce semnificativ atât anxietatea contextuală, cât și pe cea cronică. Câteva dintre aceste uleiuri esențiale sunt Lavandă, Portocală, Neroli, Bergamotă, Mușețel Roman, Melissa, Lămâie, Litsea, Geranium , Trandafir etc.

Așa NU:

 • Nu amesteca uleiurile esențiale cu apă, în sprayuri – dacă nu ai un difuzor pentru aromaterapie şi foloseşti un bol cu apă sau spray-uri, trebuie să știi că uleiurile esenţiale tind să stea pe suprafaţa apei, fără a se combina cu aceasta. Fără acțiunea unui dispersant, uleiurile esențiale nu se vor dilua în apă, indiferent cât de tare agiți sticla înainte de folosire. Totodată, orice produs pe bază de apă va începe să producă microbi în aproximativ 24 – 48 ore. Asta înseamnă că ai șanse mari să răspândeşti bacteriile, din efortul de a omorî virusurile.
 • Nu folosi uleiurile esenţiale pe post de gel de mâini antibacterian – concentrația la care ar trebui să folosești uleiurile esențiale pentru ca acestea să fie eficiente în înlăturarea virusurilor ar fi una care, cel mai probabil, ar fi prea iritantă pentru piele. Gelurile antibacteriene care se găsesc în farmacii sunt formule concepute şi testate în laborator, atât pentru eficiență, cât și pentru siguranță în utilizare.
 • Nu utiliza uleiuri esențiale puternice, precum Scorțișoară sau Cuișoare, fără a te informa în prealabil. Aceste uleiuri esențiale (dar nu numai) au concentrații maxime admise, precum și anumite restricții în utilizare. De exemplu, sunt contraindicate copiilor, femeilor însărcinate și persoanelor cu anumite afecțiuni sau tratamente medicamentoase.
 • Nu încerca orice reţetă găseşti online – informează-te din mai multe surse, în special de pe site-urile oficiale ale furnizorilor de uleiuri esențiale pure.
 • Nu introduce uleiuri esențiale în măştile de față – unele surse spun că folosirea uleiurilor esenţiale împiedică buna funcţionarea a măştilor. Pe deasupra, unele uleiuri esențiale sunt pur şi simplu mult prea puternice pentru a fi în contact cu pielea de pe față timp îndelungat, precum și pentru a fi inhalate în mod continuu.
 • Nu difuza sau folosi spray-uri cu uleiuri esențiale în spații publice, precum mijloace de transport în comun sau birouri – gândeşte-te şi la ceilalţi. Pot fi în jurul tău persoane suferinde de astm sau epilepsie, pot fi femei gravide sau pot avea diverse afecţiuni.
 • Nu folosi cantităţi mari de uleiuri esențiale, mai ales nediluate – în cazul uleiurilor esențiale, se aplică proverbul “esențele tari se țin în sticluțe mici”. Nu există niciun motiv pentru a folosi pe piele uleiuri esențiale nediluate. Dacă ai făcut-o până acum și nu s-a intâmplat nimic, nu înseamnă că așa va fi mereu. În timp, va interveni sensibilizarea, care poate duce la alergii, iritații, toxicitate etc. Uleiurile esențiale funcționează foarte bine diluate (pentru aplicare pe piele) sau inhalate.

 

Așa DA: Uleiuri esentiale antivirale – o posibilă protecţie suplimentară împotriva virusurilor

Aromaterapia îţi pune la dispoziţie o varietate de uleiuri esentiale antivirale, care pot fi de un real ajutor. Dacă îţi doreşti un aer purificat, foloseşte uleiurile esenţiale într-un difuzor. Pune difuzorul într-o cameră aerisită în prealabil, închide ușa și lasă-l să acţioneze. Apoi aeriseşte camera din nou şi bucură-te de un aer curat. O altă variantă poate fi difuzarea timp de 30-60 minute, timp în care persoanele se află în încăpere. Dacă folosești uleiuri puternice cât timp sunt persoane în încăpere, nu depăși 30 de minute de difuzare.

Inhalatoarele nazale sau orale cu uleiuri esentiale antivirale pot fi o variantă sigură şi eficientă. În acest mod, uleiul esențial pătrunde în corpul tău prin sistemul respirator, ajungând astfel exact unde este mai mare nevoie de el. Sub acțiunea uleiului, virusul cantonat la nivelul nasul poate avea şanse mai mici de proliferare. Nu uita să te speli pe mâini înainte de a folosi inhalatorul nazal, pentru a evita transferul agenților patogeni de pe mână în nas sau gură.

O altă variantă de protecţie suplimentară pot fi sticluțele tip roll-on, umplute cu uleiuri esențiale diluate în ulei vegetal. Aceste amestecuri pot fi aplicate direct pe piele. Pentru o difuzare continuă și subtilă, se recomandă aplicarea uleiului în zona gâtului și la nivelul încheieturii mâinilor.

Probabil cea mai simplă variantă este aplicarea câtorva picături de ulei esențial de Arbore de ceai pe un şerveţel, de pe care se poate inhala adânc de câteva ori. De asemenea, poţi pune câteva picături de ulei esențial pe haine sau într-un vas micuț lângă pat, pe timpul nopții.

 

Câteva uleiuri esentiale antivirale, recomandate pentru adulţi sănătoși*

*adulți sănătoși = care nu suferă de nicio afecțiune cronică și care nu se află sub tratament medicamentos

Unele dintre aceste uleiuri esenţiale nu sunt recomandate copiilor. Acolo unde sunt copii, se recomandă difuzarea uleiurilor de mai sus cât timp aceștia nu sunt în încăpere și aerisirea încăperii înainte de accesul copiilor.

Prin urmare,  combinaţia igienei riguroase cu aromaterapia poate fi un sprijin pentru întărirea sistemului tău imunitar și ținerea la distanță a agenților patogeni. Recomandările specialiștilor în astfel de cazuri sună cam așa:

 • spălatul pe mâini în mod regulat;
 • folosirea unui inhalator nazal în spații publice;
 • difuzarea de uleiuri esenţiale antivirale în casă (la domiciliu).

 

Articol preluat și adaptat după:

 • ” Novel Coronavirus Aromatherapy Guide: Essential Oils Dos & Donts” de Emma Ross, aromaterapeut certificat și kinetoterapeut. Articolul original poate fi citit aici.
 • ”Essential Oils and Coronaviruses” de Shannon Becker, PhD RA, articol publicat de Tisserand Institute. Articolul original poate fi citit aici.

Referiri la anxietate și uleiuri esențiale puteți găsi aici.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *