Bine de știut pentru început

5 pași pentru combinarea uleiurilor esențiale

Indiferent de modul de utilizare (fie el inhalare sau aplicare pe piele), prin combinarea uleiurilor esențiale putem crea infinite variante de amestecuri. Partea cea mai frumoasă la amestecurile de uleiuri esențiale este că ne permit să ne bucurăm de mirosul și proprietățile mai multor uleiuri în același timp.

 

“Oricine alege uleiurile și face amestecul pune energia sa pozitivă, având mai multă putere decât orice alt ulei.”

(Robert Tisserand)

 

Nu există reguli stricte pentru combinarea uleiurilor esențiale. Totuși, înainte de a ne apuca de treabă este recomandată o scurtă documentare. Putem spune că crearea unui amestec aromatic este o combinație între creativitate și știință.

Crearea propriilor rețete poate fi o activitate ușor intimidantă, ținând cont de gama foarte largă de arome, însă configuratorul nostru de amestecuri de uleiuri esențiale te va ghida pas cu pas.

5 pași pentru combinarea uleiurilor esențiale:

  1. Stabilește care este contextul în care va fi folosit amestecul

Înainte de a stabili alte detalii, trebuie să stabilești contextul în care va fi folosit amestescul, răspunzând la câteva întrebări:

  • Cineva va folosi amestecul? Este persoana într-o categorie sensibilă, precum copii, femei însărcinate, persoane cu afecțiuni cronice?
  • Cum va fi folosit? Dacă e (și) pentru aplicare pe piele, trebuie să ții cont de eventualele efecte fototoxice sau iritante.
  • Când va fi folosit? Unele uleiuri induc o stare de energizare, mai ales la nivel mental. Acestea nu se recomandă a se folosi seara, sau înainte de odihnă.
    1. Stabilește scopul și alege uleiurile care corespund scopului tău

    Pentru ce anume dorești să creezi amestecul? Care este efectul pe care dorești să îl obții?

    Apoi este momentul să alegi uleiurile esențiale. Acestea au diferite proprietăți: antiinflamatoare, antivirale, antibacteriene, antifungice, dezinfectante, stimulante, etc.

    Configuratorul de amestecuri personalizate din uleiuri esențiale îți vine în ajutor și, pentru fiecare scop, îți prezintă o listă de uleiuri esențiale care au proprietățile pe care le cauți în amestecul tău. Nu trebuie să folosești toate uleiurile din această listă, dar notează-ți pe o hârtie câteva dintre ele.

    1. Studiază uleiurile esențiale

    Documentează-te despre uleiurile esentiale selectate. Citește cu atenție precauțiile listate la descrierea fiecărui ulei esențial. Dacă beneficiarul amestecului tău (poate ești tu, poate copilul tău, sau poate altcineva din familie sau prieteni) se află într-o situație specială (sarcină sau alăptare, boli cronice, tratamente medicamentoase etc) asigură-te că nu folosești uleiuri contraindicate în acea situație.

    1. Alege aroma amestecului tău

    Odată ce ai ales uleiurile în funcție de efectul dorit, acordă atentie aromelor. Pe pagina de prezentare a fiecărui produs, sunt specificate câteva sugestii de arome cu care acesta este compatibil. Poți urma aceste sugestii, sau poți să îți pui inspirația și creativitatea la lucru.

    Uleiurile esențiale pot fi grupate în categorii după tipuri de arome asemănătoare. În general, uleiurile din aceeași categorie se amestecă bine împreună.Alte variant de combinații pot fi:

    • Citricele se amestecă bine cu uleiurile picante și proaspete
    • Lemnoasele se amestecă bine cu toate categoriile
    • Aromele de pământ se amestecă bine cu uleiurile citrice, lemnoase, proaspete
    • Floralele se amestecă bine cu uleiurile picante, citrice și lemnoase.

    Nu te limita însă la aceste combinații. Ai încredere în instinctul și preferințele tale. Instinctul este cel mai bun îndrumător. El te poate ajuta să creezi acea sinergie perfectă pentru tine.

    1. Stabilește echilibrul perfect – cantitățile și notele uleiurilor

    După ce ai ales uleiurile esențiale pe care vrei să le combini, este important să iei în considerare puterea și durata aromei acestora.

    Nota unui ulei se referă la durata de timp necesară pentru a se evapora. Notele de vârf se evaporă cel mai rapid, în timp ce notele de bază persistă mult timp. Află mai multe despre notele uleiurilor esențiale aici .

    Pentru ca uleiurile să își păstreze aroma un timp mai îndelungat, alege o notă de bază care să se asorteze bine cu notele de top și de mijloc. Începe experimentele de combinare prin crearea de amestecuri în următorul raport:

    • 30% uleiuri cu note de top
    • 50% uleiuri cu note de mijloc
    • 20% uleiuri cu note de bază.

    Pune-ți imaginația la treabă!

    Intră pe configuratorul de amestecuri personalizate! Dă frâu liber imaginației și crează-ți propriul amestesc!

    Nu uita să notezi într-un caiet rețeta aromatică (uleiurile și cantitățile selectate), precum și efectele observate după folosire. Caietul de rețete de pe eArome.ro are un cuprins al paginii foarte util pentru notarea tuturor aspectelor importante ale unui amestec. Folosindu-l, vei avea toate informațiile la îndemână ori de câte ori ai nevoie.

    Mult succes!

     

    sursă foto: www.cbdoilreview.org

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *