Bine de știut pentru început, Pentru corp

Gemoterapia – ce este și cum ne ajută

Continuăm seria articolelor legate de utilizarea plantelor medicinale în scopuri terapeutice, pentru a preveni, atenua sau vindeca boli, cu un nou subiect: gemoterapia.

Ce este gemoterapia?

Gemoterapia este o ramură a fitoterapiei. Spre deosebire de fitoterapia tradițională, care utilizează părți de plantă matură, gemoterapia utilizează extracte obţinute din părţi tinere de plantă, aflate în fază de creştere.

Vă întrebați poate, care e diferența dintre ele, pentru că în fond, vorbim de aceeași plantă?! Ei bine, diferențele sunt foarte mari.  Acţiunea terapeutică a extractelor gemoterapice este diferită în multe cazuri de cea pe care o cunoaştem la părţile adulte de plante (din fitoterapia tradiţională).

Să luăm un exemplu: mugurii de coacăz negru au acţiune antialergică, în timp ce frunzele acestuia au acţiune diuretică. Mugurii de scoruş reduc tulburările circulatorii de menopauză, în timp ce frunzele au efect invers.

Mai multe informații despre fitoterapie puteți afla aici.

În gemoterapie sunt utilizați muguri, mlădiţe, rădăcini tinere, sevă, seminţe.

Sunt utilizate părțile tinere deoarece acestea au capacitate de regenerare, de creștere și dezvoltare. Aceste efecte se transmit organismului uman în timpul terapiei.

Aceste părți componente se recoltează în general primăvara, pentru că atunci este momentul lor de maximă dezvoltare. Mai mult decât atât, ele sunt prelucrate în stare proaspătă, pentru că în felul acesta își păstrează calităţile biologice active.

Există două modalități de obținere a produselor gemoterapice: macerarea și diluția.

 • Macerarea constă în realizarea unui amestec de apă, alcool și glicerină, în care se adaugă țesuturi embrionare de la plante (muguri, lăstari) proaspăt recoltați. Macerarea durează câteva ore și astfel se obține „maceratul-mamă”.
 • Diluția constă în macerarea mugurilor într-o soluție de alcool și glicerină, după care maceratul obținut este diluat cu apă, alcool și glicerină, obținându-se astfel „maceratul-glicerină”

Actiunea produselor gemoterapice este profundă, de reparare, reechilibrare şi detoxifiere a organismului.

Principala acțiune terapeutică a gemoterapiei este stimularea detoxifierii și eliminarea toxinelor din organism. Pe lângă acestea, acest tip de terapie este benefic pentru:

 • Prevenirea diferitelor afecţiuni (de exemplu probleme respiratorii în sezonul rece)
 • Tratarea anumitor sensibilităţi sau predispoziţii (funcţionare leneşă a vezicii biliare)
 • Tratarea alergiilor
 • În scop curativ în afecţiuni diverse (cardiace, pulmonare, digestive, renale, ale sistemului nervos etc.)
 • Menţinerea sănătăţii și a puterii de muncă (extracte cu efect anti îmbătrânire)
 • Cure de întreţinere pentru menţinerea stării de sănătate.
 • Reglarea stresului și a somnului

Mod de administrare:

Durata unui tratament depinde de mai mulţi factori: de vârstă, de severitatea bolii sau a bolilor asociate, de vechimea bolii (cronicizare) etc.

 • Pentru acțiunile cronice se recomandă un tratament de 2 -3 luni, urmat de pauză și apoi se poate relua
 • Pentru afecțiunile acute rezultatele apar după primele zile de administrare, dar se recomandă continuarea curei timp de 2-4 săptămâni, pentru o reechilibrare profundă la nivel celular.

În general, produsele gemoterapice nu au reacţii adverse şi pot fi folosite în acelaşi timp cu orice altă terapie naturală sau medicamentoasă. Desigur că administrarea lor se face totuși doar la recomandarea și sub supravegherea unui medic specialist.

Produsele noastre gemoterapice, cu descrierea, recomandările și modul de utilizare, le găsiți aici.

Gemoterapia se bazează pe legătura strânsă între organismul uman și mediul vegetal. Se adresează nu doar vindecării bolii, ci ia în calcul persoana în sine, stilul său de viață și mediul în care trăiește.

Aveți grijă de voi și de cei din jur!

 

sursa foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *