O dată cu lansarea hidrolaților în magazinul eArome.ro, am primit de la voi – clienții ZeNN – o serie de întrebări. Le-am adunat pe toate, iar răspunsurile le-am transformat rapid într-un articol de blog, pentru ca aceste informații să rămână disponibile a fi consultate oricând, de cât mai multe persoane. hidrolat
Ce este un hidrolat?
Atunci când vorbim despre aromaterapie, ne referim la uleiuri esențiale, dar și la hidrolați. Hidrolații – cunoscuți sub o varietate de alte nume, cum ar fi ape florale sau hidrosoli – sunt ape aromatice cu efecte terapeutice. Sunt mult mai puțin concentrați decât uleiurile esențiale, dar conțin mulți compuși chimici care se găsesc și în uleiul esențial. De aceea, au multe proprietăți în comun cu uleiurile esențiale.
Ca și uleiurile esențiale, hidrolații oferă beneficii terapeutice pentru corp, minte și suflet.
Care e diferența dintre un hidrolat și un ulei esențial?
Hidrolatul este un produs pe bază de apă, în timp ce uleiul esențial este … ei bine, ulei ?. Cel mai bun mod de a explica diferența este chiar prin procesul de distilare. Și astfel vom răspunde și la următoarea întrebare:
Cum se obține un hidrolat?
Distilarea constă în încălzirea plantei, prin trecerea acesteia prin aburi, la temperaturi mai joase decât punctul de fierbere, astfel că proprietățile terapeutice nu sunt afectate. De regulă, plantele își păstrează compușii volatili pe flori, frunze și crenguțe, în rădăcini, lemn, semințe, glande sau alte părți ale plantei. Căldura și aburul ajută structura celulară a plantei să se descompună și să elibereze compușii volatili. Moleculele sunt transportate, împreună cu aburul, de-a lungul unui tub, sunt canalizate apoi într-un rezervor de răcire, unde se transformă în lichid. Acest lichid este o combinație de ulei și apă. Deoarece uleiurile esențiale nu sunt solubile în apă, pot fi separate apoi cu ușurință de aceasta. Astfel, dintr-o distilare rezultă două produse: ulei esențial și apa distilată numită hidrolat.
Întorcându-ne la hidrolat vs. ulei esential, uneori, hidrolatul unei plante miroase foarte asemănător cu uleiul său esențial. Alteori, miroase complet diferit! Hidrolații sunt mult mai blânzi decât uleiurile esențiale, deoarece nu sunt la fel de concentrați, fiind ideali pentru piele, chiar și cea sensibilă.
Cum se folosesc hidrolații? hidrolat
Hidrolații pot fi folosiți în numeroase moduri, în fiecare zi, având avantajul de a fi produse sigure pentru oricine:
- Aplicarea directă pe piele – pentru îngrijirea pielii deteriorate, ca demachiant, toner facial sau after-shave. Poate fi aplicat nediluat.
- Comprese
- Băi de șezut
- Difuzarea – folosit în locul apei obișnuite, în difuzorul pentru aromaterapie
- Curățarea diverselor suprafețe
- Spray pentru haine, cameră și mașini
- Parfum
- Ca apă de gura, pentru gargară
- ….si lista poate continua… totul depinde de tipul de hidrolat folosit.
Pot fi folosiți pentru copii?
Hidrolații sunt mai puțin concentrați decât uleiurile esențiale. Astfel, ei sunt mult mai delicați și mai blânzi cu organismul. Acest lucru îi face să fie potriviți copiilor, chiar de la naștere. Hidrolații sunt recomandați și adulților, femeilor însărcinate și care alăptează, vârstnicilor, chiar și pentru majoritatea animalelor de companie.
Care este termenul de valabilitate al unui hidrolat?
Deoarece hidrolații ZeNN sunt produse 100% pure și nu conțin conservanți, au o durată de valabilitate relativ scurtă și se recomandă să fie folosiți într-un timp relativ scurt. Prin natura lor, hidrolații au durate de valabilitate variabile, cuprinse între 6 luni și 1 an, chiar 2 ani. Pentru a-și păstra proprietățile, trebuie depozitați într-un mediu răcoros și întunecat (cum ar fi în frigider), precum și feriți de umiditate.
Cele mai evidente semne de deterioare a hidrolaților sunt schimbarea mirosului și/sau apariția unor depuneri filamentoase, de regulă albe. Aceste depuneri pot fi, în anumite cazuri, filtrate.
De reținut:
- Un hidrolat nu este apă și ulei esențial amestecate împreună, ci rezultă în urma unui proces de distilare cu abur sau hidro-distilare.
- Hidrolații și uleiurile esențiale au deseori mirosuri si proprietăți diferite între ele.
- Hidrolații pot fi folosiți chiar și pentru bebeluși și animale.
- Unele plante care produc hidrolați nu produc uleiuri esențiale. Adică sunt distilate doar pentru hidrolat, nu se obține și ulei esențial prin distilare. Două exemple sunt hamamelis și floarea de colț.
- Hidrolații au termen de valabilitate mult mai scurt decât uleiurile esențiale și se recomandă a fi folosite cât mai repede.
- Spre deosebire de uleiurile esențiale, hidrolații pot fi aplicați direct pe piele, nediluați.
- Hidrolații sunt ușor de folosit, în general nu au contraindicații și precauții și sunt foarte apreciați, mai ales de copii.
Acum e momentul pentru cercetare individuală. Consultă aici hidrolații ZENN și vezi care ți se potrivește.
sursă foto: www.massagemag.com